Tips när du skaffar hund

Tips när du skall köpa staff


1. Är DU en lämplig staffeägare?

 

En hund är en familjemedlem i förhoppningsvis 10-15 år. Kan du se dig själv med hunden under hela den tiden? Det kan hända mycket under de åren.

Staffen tycker inte om att vara ensam hemma.Valpar ska inte lämnas ensamma överhuvudtaget och vuxna hundar så lite som möjligt, max fem timmar i streck  om dagen, enligt mig. Om du eller någon i din familj inte kan vara hemma, kanske ni kan lösa det med hunddagis eller dagmatte?

 

Kan du aktivera din staff fysiskt och psykiskt, och avsätta tiden det tar?

 

Ansvarar du för att du inte försätter din hund i sådana situationer som riskerar att svärta rasens rykte?

 

Har du läst på om avel och hälsa? Känner du dig såpass insatt så att du inte riskerar att medverka till oseriös avel genom att inte tillräckligt genomtänkt använda hunden i avel?

 

Är du insatt i de lokala ordningsstagdarna så att du vet var och när det är koppeltvång samt vad som gäller för dig som hundägare?

 

Är du beredd att ta den kostnad det innebär att ha hund? En renrasig staffvalp kostar ca 15-20 000. Sedan tillkommer mat, försäkring, kurser, ev leksaker och dagmatte/hunddagis m.m.

 

2. Är staffen rätt ras för dig?

 

Läs "Om rasen" och ta ställning om det låter som en ras du vill ha

 

Är du beredd att ta den diskussion om "kamphundar" som du osvikligen kommer att råka ut för? Har du tänkt ut svar på de förstå-sig-påare som kommer tala om för dig hur din ras "egentligen" är - t.ex. att de kan låsa käkarna, att de har en gen som gör att de blir farliga när de blir vuxna eller på kommentarer om att din hund inte borde få vara tillåten?

 

Läs på om rasens historia och uppkomst. När det gäller "bull & terrier"-raser bör du som ägare vara extra påläst. Du kan börja med följande texter. Terrierposten nr 4/2020 eller Kamphundsboken. Den är slutsåld, men en ny upplaga är under arbete. Kolla på ditt bibliotek. 


3. Vilka hälsokrav skall jag ställa?


Det är svårt att ställa några regler fasthuggna i sten. Men rasklubben har tagit fram en ypperlig guide. Här kan du också hitta de riktlinjer JAG tycker att man kan ha när man letar valp. (Scrolla ner en bit)

 

4. Hur välja rätt uppfödare?


Se avsnittet "Hitta rätt uppfödare"

 


5. Köpa hunden

 

Köp enbart hundar med SKK-registreringsnummer (SEXXXXX/ÅR) och stamtavla. Utan stamtavla och registreringsnummer är hunden att betrakta som blandras. Gå aldrig med på att stamtavlan skickas i efterhand.

 

En uppfödare ansluten till SKK skall alltid lämna över registreringsbevis, stamtavla samt veterinärintyg som inte är äldre än en vecka gammal. Detta skall ovillkorligen göras när du hämtar valpen. Att valpen är dolda-felförsäkrad skall vara självklart för en seriös uppfödare.

 

Valpen skall vara minst 8 veckor när den hämtas

 

Kom ihåg att det ALLTID ska skrivas avtal vid köp av hund. En uppfödare som säljer rasrena staffar MÅSTE använda SKK:s köpeavtal.

 

Glöm inte att försäkra din hund från dag ett.